2023 Bologna Çocuk Kitabı Fuarı Günlükleri III - Seminer, Workshop

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'ndaki bir diğer programımız, 8 Mart 12:00 de BBplus sahnesinde gerçekleşti. Konuşmacı, Illustrators Platform Kurucu Başkanı, ZNN Network Kurucu ve icracı, Avrupa İllüstratörler Birliği Yön. Kur. Üyesi ve SCBWI eski ülke temsilci başkanı Nurgül Şenefe BolognaBookPlus programında seminer konuşmacılarından biri olarak yer aldı, 100+ izleyi katılımcıya sunuş yapan Nurgül Şenefe, Yapay Zeka ile üretilen Sanat ve Edebiyat (imaj/görsel ve metin üretimi, kitap üretimi ve yayımlama temalarına odaklı) bugünü yarını ve geleceğine ilişkin bilgi ve görüşlerini paylaşırken,  bunun yaratıcılar ve yayıncılar üzerindeki etkisini mercek altına aldı. Ayrıca yayınevlerine, yazar ve çizerlere seslendi;  hukuki açıdan gerekli yasa ve kanunlar düzenlenmeden yapay zeka ile geliştirilen/üretilen ve satışa çıkan her türlü imaj dosyasının (kitap kapak, kitap içi çizim, editöryal dergi kapak ve çizimler vb...) sanatçılara karşı yapılan bir intihal ve telif hakları yasasına karşı bir eylem olduğunun altını çizdi.

.........................................

Workshoplarımız arasında 9 Mart 11:30 da gerçekleşen, Illustrators Platform’u ve Türk çizerlerimizi temsilen davet ettiğimiz Ethem Onur Bilgiç ve çalışmaları büyük bir ilgi gördü. 8 farklı ülkeden katılımcılarla full çeken program, Bolonya fuarının illustratörler açısından en gözde yerleşkesi, Illustrators Survival Corner* workshop alanında gerçekleşti. 

Editöryal illüstrasyonda farklı fırçalar ve teknikleri canlı çizim yaparak anlatan ve gösteren Ethem Onur Bilgiç’e, Nurgül Şenefe eşlik etti ve katılımcılara illustrator olarak nasıl brief alırsın/almalısın, revizyonda süresince en kıymetli bilinmesi gereken işleyiş pratikleri ile nasıl yeni bir iş alırsın konularına değinerek çizim ve bilgi zenginliği yüksek bir workshop gerçekleştirdiler.

 

* Illustrators Survival Corner son yıllarda uluslararası arenada önemle takip edilen Bolonya fuarının gözde yerleşkelerden ve programlarından biri haline geldi.  "Illustratros Survaval Corner" workshop ve masterclass programlarında seçkin illüstratörler yer almaktadır. Biz de bu alanda workshop ve panel alabilmek için emek verdik. İlk kez bir illüstratörümüz Bologna fuarında genel programda ve Survival Cornar’da katılım sağlamış oldu. Panel ve seminer konuşmasıyla da tüm Türk illüstratörlerimiz mercek altına alınması sağlandı, Biz artık bu yolu/kanalı da açtık,  tüm illüstratörlerimize katkı sağlayacak bir hizmet daha sağlamış olduk, hepimize hayırlı olsun… 

.........................................

 

8 Mart 9:15 de KYGM organizasyonu ve destekleriyle gerçekleşen  bir diğer workshoplarımızdan biri de çocuk kitaplarında çizimleriyle hikayeye nasıl giriş yaptığını canlı çizimle gösteren Ayşe İnan’nın sunuşu oldu.  Göçmen Kuşlardaki Hafıza temasıyla, kuş göç yollarının birlikteliği anlatılan  atölye büyük ilgi gördü.

 

.........................................

 

Dolu dolu geçen 2023 Bologna Çocuk Fuarı sayılsal verileri;

Bologna'ya dünyanın yaklaşık 90 ülke ve bölgesinden 1456 katılımcı geldi ve toplam 28894 profesyonel ziyaretçiler, etkinliğin dört günü boyunca 325 canlı etkinliğe katılım sağladı, fuarda ve şehir çevresinde katılımcılar tarafından düzenlenen 260'tan fazla etkinlik gerçekleşti.

BCBF platformu (sitesi) 2 milyondan fazla web sitesi görüntülemesi, 200.000 benzersiz kullanıcı yurtdışından, çevrimiçi hizmetlere kayıtlı 60.000'den fazla kullanıcıya erişim, Facebook 80.000 ve Instagram 90.000 takipçi, LinkedIn ise 10.000 takipçi çekti. 50'den fazla video üretildi (tam raporlar ve canlı kayıtlar dahil) çevrimiçi ve isteğe bağlı kullanım için.  Dünya çapında 70 ülke ve bölgeden 800 illüstratör çalışmalarını etkinliğin merkezine konumlandırılan ekranlarda Virtual Illustrators Wall'da sergilediler.

BCBF Türk illüstratörlerimiz için önemli vitrin değeri taşıyan uluslararası fuarlardan biri. Görünürlük, vitrin, networking çok önemli ve iğne oyası gibi işler işler işler, bir süre sonra deseni kırlenti elinize alırsınız ve artık varsınızdır. Biz de Türk illüstratörlerimiz için elbette ancak üye olarak bize gelen illüstratörlere aktif erişimimiz olduğu için üyelere sipesifik ve yapılan her çalışma genele yani her çizere hizmet eden aktif çalışmalar yapıyoruz. Illustrators Platform’un varlığının 4 ana sütunlarımızdan biri olan;  üye çizerlerimize sürdürülebilir ekonomi sağlamak, profesyonel yaşamlarına iş imkanı geliştirerek destek vermek, en doğru telif anlaşmaları ile işe başlamalarına yardımcı olmak misyonumuzu bu gibi fuarlara her üyemizi temsilen gerçekleştiriyoruz.

 

Diğer sütunlarımız arasında;

Hukuki ve mesleki haklar konusunda bilinçlenme ve hak savunuculuğu, normların/teamüllerin işverenle ile illüstratör arasında iyileşmesi, profesyonel ve çift taraflı yapıya ulaşması,

Her seviyede ve ihtiyaca cevap verebilecek sürekli eğitimin desteklenmesi;  illüstrasyon özeline uluslararası mentor ve eğitmen ve sanatçılarla, yerelde üniversitlerimiz paydaşlığı ve yurtdışında seçkin illüstrasyon akademileriyle parnerlik içinde “iP Academy” çalışmalarına başladık.

Kişinin kendisi, bireysel yaşam yolculuğu, sağlığı ve mutluluğu.

 

İllüstratörler Platform’u kimdir, neler yapar?

İllüstratörler Platformu, ticari kar amacı gütmeyen, Türkiye’nin en önemli uluslararası sosyal girişimlerinden biridir.  Her teknik, tarz, deneyim ve branştan illüstratörleri bir araya getiren, örgütleyen topluluğumuz, illüstrasyonun ülkemizde küresel bir kültür endüstrisi haline gelmesine önemli katkı sağlar.

Bunu genellikle, ustalarla mentorluk, girişimcilik eğitimleri ve üyelerimize yardım hattı, sosyal buluşmalar, kampanyalar, konferanslar, çalıştaylar, söyleşiler/paneller, sergiler, araştırma ve eğitim yoluyla yapmaktayız.

Amacımız, illüstratörlerin hukuki, mesleki haklarını korumak, sözleşme standartlarını iyileştirmek, illüstrasyonun değerini anlatmak, toplumda farkındalık yaratmak, profesyonel standartları iyileştirmek, alanda kollektif sosyal etki ve ekosistem yaratmak amacıyla faaliyetlerimiz devam eder. 

Platformumuz, kendini illüstratör olarak tanımlayan her sanatçıya ve sanatçı adaylarına ücretsiz olarak açıktır.

 

Topluluk Gücümüz:

                400+ üye

                15 Komite

                30+ iş birliği

                6 sergi (2019-2023)

                23 kampüs elçisi

                Aylık 5257 erişim sayısı

                Sosyal Medyada ornanik aktif toplam 8600+ takipçi

                +10.000 erişilen kişi

                14 ülkeye, 17 illüstratörler derneğine erişim

                Avrupa’da 12,000 illüstratöre erişim ve networking gücü

                Avrupa İllüstratörler Birliği Yönetim Kurulu üyesi (“EIF” *European Illustrators Forum)

                Amerika İllüstratörler Birliği ve Çin İllüstratörler Birliği ile paydaş.

 

Üyelik için: www.illustratorsplatform.net

Instagram |youtube |facebook : illustratorsplatform

 

Kapat