2023 Bologna Çocuk Fuarı Günlükleri I

Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, yetmişinci yılına her zaman olduğu gibi aynı tutkuyla ve Bologna'dan Şangay'a çocuk kitaplarından lisanslamaya uzanan bir girişim ağı oluşturmuş olmanın ve en son girişimi olan BolognaBookPlus ile genel ticari yayıncılığa hizmet vermenin gururuyla giriş yaptı.

6- 9 Mart 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen 60. Bologna Çocuk Kitapları Fuarı (BCBF) zengin bir programa ev sahipliği yaptı.

Çocuk kitapları lisanslama ve çeviri hakları telif satış (Bologna Licensing Trade Fair/Kids (BLTF/K)) faaliyetlerinin yanında, Illustrators Survival Corner, sergiler ve diğer yan etkinliklerinin yanında, en son girişimi BolognaBookPlus (BBPlus) ile Bologna'nın telif hakları ve yayıncılık ticaretinin küresel başkentlerinden biri olduğunu bir kez daha teyit etti.

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene fuara, ZNN Network kurucu sponsoru olduğu Illustrators Platform yönetimi ve üyeleriyle hem standımızla ve hem de prestijli etkinliklerle katılım sağladık.

Son 3 yıl fuarda olamamanın acısı çıkarırcasına güçlü programların yanı sıra iddialı ve yoğun bir çıkartma yaptığımız fuarın son günü artık tükenmiş enerji ile ayak parmaklarımda geçmeyen bir uyuşukluk peydahlanınca farkına vardım.

İnsan tutkuyla ve inanarak yaptığı her işte elinden gelenin en iyisi hatta daha ötesini yapma eyleminde oluyor, benimki de o hikaye.

Türkiye ve Türk illüstratörlerini yurtdışı pazarlarına açılımını sağlamak, dikkatleri biraz bizim sanatçılarımıza çekmek hedefiyle oluşturduğumuz programlar arasında Illustratros Survival Corner’da ile organize ettiğimiz iki program; bir masterclass panel organizasyonu ve yine aynı alanda bir workshop düzenledik. Ayrıca fuarın en son girişimi olan Bologna Book Plus’ta organize ettiğimiz  bir seminer verdik, KYGM ev sahipliğinde organize edilen ve destek verdiğimiz iki workshop, EIF birlikte organize ettiğimiz ortak stand alanı (Hall 30 C44) ve fuar süresince yine EIF üyeleri ile ortak organize ettiğimiz Avrupa’nın farklı ülkelerinden alanında değerli, ünlü illüstratörleriyle birebir görüşme imkanı ile 50+ portfolyo kritik, 20 seans İllüstratörlere yardım masası (ask me anything), 10+ stand içi workshoplar bu seneki programlarımız arasında yer aldı.

Fuarda düzenlediğimiz Panel, hem fuar katılımcıları hem de basın tarafından büyük ilgi gördü. Yapay Zeka konusunda yaptığımız konuşma ve panelin devamı niteliğinde dünyanın dört bir yanından yaratıcı kültür endüstrileri meslek örgütleri, topluluklar, birlikler, inisiyatifler bir araya gelme ve temaslarımızı koruma kararı aldık. Bu çok ama çok değerli bir gelişme.

 

Nurgül Şenefe

Mart 2023

Kapat